Üdvözöljük a zoldonline.hu környezetvédelmi portálon!

Kérjük adja meg e-mail címét

Kérjük, adja meg jelszavát

Elfelejtette jelszavát? Kattintson ide
bezárás

 

Madarak és Fák Napja a Jókai-kertben 2014. május 10. (szombat)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) sok szeretettel várja a természetbarát érdeklődőket ingyenes rendezvényén. Számos érdekes programot kínálunk, amelyek segítségével bemutatjuk a Jókai-kertet, az itt működő szervezetek munkáját, a Jókai Mórhoz kapcsolódó kultúrtörténeti értékeket és a kert természeti kincseit.

Az MME programja:

10.00-11.00: Előadás a parlagi sasok mérgezéséről (helyszín: Pavilon)

10.00-12.00: Madárgyűrűzési bemutató.
A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak megfigyelése, visszafogása vagy felbukkanása sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról. A standon az érdeklődők megismerhetik a gyűrűket, a gyűrűzési eszközöket, hálókat és a befogott madarakat.

11.30-14.30: Nyomozd ki mi történt Heliconnal a sassal.
Stratégiai játék kicsiknek és nagyoknak. A nyomozati iroda munkatársa segít a játékban résztvevőknek eligazodni a szereplők és a helyszínek között. A nyomozati űrlapot kitöltők között a játék végén ragadozómadaras pólókat sorsolunk ki (5 db).

13.00-13.30: Kutyák a madárvédelemben?!
Falco, az MME méregkereső kutyájának bemutatása, munkájának megismerése.

15.00, 17.00: Jókai kert mesterséges költőodúinak tavaszi szemléje (vezetett túra)
Odúlakó énekesmadarak költésének megfigyelése („fiókamustra”)

10.00-18.00: Madárbarát kert program bemutatása.
A látogatóknak lehetőségük adódik a madárvédelmi eszközök közvetlen megismerésére pl.: odúk, itatók, etetők, műfészkek, fecskepelenka, darázsgarázs stb. „Madarat tolláról játék” - Toll- és madárfelismerés Mennyire ismered az év madarát? - Totó
Fészektippelő: Madárfészkek megfigyelés, és madarakhoz párosítása

10.00-18.00: Ragadozómadár-védelmi eszközök bemutatása
Költőládák, szigetelő papucsok, T-fák, jeladók bemutatása. Hibátlan ragadozó madaras totót kitöltők parlagi sasos hűtőmágnest kapnak ajándékba.

10.00-18.00: Totyogós játszóház
Az óvodás és általános iskola alsó tagozatos gyerekek fa kirakókkal, óriás memória játékokkal ismerkedhetnek meg a gyakorlati madárvédelemmel és a Natura 2000 (élőhely védelem) alapjaival. A kicsit nagyobbak kipróbálhatják, milyen ügyesen járnak gólyalábbal és lúdlábbal.

MME Bolt
Madárbarát eszközök, könyvek, CD-DVD, megfigyelési eszközök, ajándéktárgyak vásárlási lehetősége.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság programja:

· Standokon ismerkedés a DINPI munkájával, termékeivel
· Pontgyűjtő természetismereti játékok több helyszínen
· A Jókai-kert bemutatása (szakvezetések a kertben)
· Cincér piac (Nemzeti Parki termék védjegyesek vására)
· A Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár megtekintése, könyvritkaságok bemutatása (különös tekintettel az 1894 óta folyamatosan megjelenő Aquila c. folyóiratra és Herman Ottó eredeti munkáira)
· Könyvtári társasjáték (a rendezvény ideje alatt a Könyvtár érdekes feladatokkal tűzdelt társasjáték táblájává változik)

Akik a legtöbb állomást meglátogatják, és aktívan részt vesznek a feladatok illetve a játékok megoldásában, a regisztrációkor kapott pontgyűjtő füzetbe pecsétet kapnak. A pecsétek ajándékra válthatóak.
A Jókai-emlékszoba a rendezvény ideje alatt 250,- Ft áron látogatható.

Helyszín: Jókai-kert, Budapest XII. ker. Költő u. 21.


Jókai-kert Természetvédelmi Terület

A svábhegyi kert az irodalomkedvelők és a természetvédők számára is fontos kiindulási pont. Fák, szobrok, épületek és egy irodalmi kiállítás őrzi az egykori tulajdonos, Jókai Mór emlékét. A park évtizedek óta otthont ad a természetvédelem állami és civil intézményeinek, természetvédelmi könyvtárnak, kőparknak, odú- és madárkiállításnak is.

Az 1853-ban vásárolt birtokot Jókai halála után második felesége, Nagy Bella gondozta. A területet 1922-ben eladta, s több tulajdonosváltás után államosították. A háborúban megsérült, elhanyagolt villát elbontották, helyére a 60-as évek közepén a Magyar Madártani Intézet székháza került. A park épületei közül egyedül a présház maradt meg Jókai korából. A kertben 1954-ben nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai Emlékszobája, amelyben irodalmi kiállítás emlékezik meg az író munkásságáról. Az egykori nyaraló helyén álló kétszintes kőépületben jelenleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár található.

Az 1974-ben alapított Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1985 óta működik a Jókai Kert belső útjának végén található, vadszőlővel befutatott épületben. A civil szervezet központi irodája mellett itt található a Természetbarátok boltja is a madár- és természetvédelem kellékeinek széles tárházával. A Jókai kert igazi madárparadicsom, odúkkal, etetőkkel és itatókkal, valamint a látogatókat tájékoztató Madárbarát kert információs táblákkal.

A kert Jókaihoz kötődő nevezetességei: a kerti kőpad, ahol Jókai szívesen dolgozott, Róna József Anakreon című szobra, mely az író arcvonásait őrzi, az író ültette, terebélyes juharfa, és a présház, amelyben 2011 ősze óta a Petőfi Irodalmi Múzeum új irodalmi kiállítása található. Hajdan a tornácos lakóház elé gyűjtött, sok gondoskodást kívánó, különleges rózsafajtái Jókai svábhegyi birtokának ékességei voltak. Ma az irodaház előkertjében az új ültetésű rózsakerttel idézzük fel ennek emlékét. A lejtőn telepített szőlőjét az író még a nagy filoxéra járvány idején is megóvta. A lejtőn és a présház előtt (a hajdani időket idéző) újraültetett szőlőtőkék fogadják a látogatókat.

A kertben található Kőpark tanösvényt végigjárva 440 millió éves időutazást tehet a látogató. A kőzetek tulajdonságait, kialakulásuk körülményeit részletesen ismerteti a Kőpark tanösvény című füzet, amely beszerezhető a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Zöld Pont irodájában. A látogatókat a Jókai-kert egyedülálló kultúrtörténeti jelentőségét hangsúlyozó, színvonalas információs táblák fogadják, a jellegzetes növényeket névtáblák ismertetik, aki pedig elfáradt, megpihenhet a park ösvényei mentén elhelyezett padokon.

Megközelítés:

Cím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
A Széll Kálmán térről induló 21-es vagy 21A jelzésű, illetve a Boráros térről induló 212-es buszokról a Városkút megállónál kell leszállni.

A belépés ingyenes!Aktualitások

05/26: Zöld utat adunk ötletednek!
Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

Tovább

11/30: Ökokarácsony - dec. 14.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága karácsonyfa-készítő pályázatot hirdet „Ökokarácsony” címmel.

Tovább

11/25: Közösségi Energia jó példákat keresünk!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a \"Közösségi Energia\" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvassa el felhívásunk!

Tovább

További programok, események

Legújabb termékek

Tartalom feltöltés alatt