Üdvözöljük a zoldonline.hu környezetvédelmi portálon!

Kérjük adja meg e-mail címét

Kérjük, adja meg jelszavát

Elfelejtette jelszavát? Kattintson ide
bezárás

 

Szabadbolt Gödöllőn

Mi a szabadbolt vagy freeshop (give away shop)?

Olyan - az adományboltokhoz hasonló - hely, ahonnan minden használt áru ingyen elvihető! Bár vannak szabadboltok, amelyek az “annyit visz, amennyit hoz” szabály alapján működnek (cserebolt, cserebere-piac, angolul: swap shop).

A GATE Zöld Klub raktárhelységében néhány hónapja működő Szabadboltról szóló interjút adjuk közre az alábbiakban. Beszélgetőpartnerek: Bujtás Olimpia és Póss Anett.

Anett: Honnan ered a kezdeményezésed?

Olimpia: Sokan olyan dolgokat is kidobnak, amikre mások régóta vágynak. Vajon hogyan lehetne ezen változtatni? Mivel Amszterdamban egy hasonló boltban voltam önkéntes, a GATE-kollégium területén is szerettem volna létrehozni hasonló boltot. A külföldről érkező cserediákoknak beköltözésükkor nincsenek alapvető háztartási eszközeik (pl. étkészlet, főzőedények). Mivel hazavinni nem éri meg, a vásárolt használati tárgyak visszautazásukkor szemétté válnak. A szabadbolt létrehozásával nekik is szerettem volna segítséget nyújtani.

Anett: Miért is ne segíthetnénk egymásnak és ezzel környezetünknek?

Olimpia: Igen, gyorsan fejlődő és környezetszennyező világunkban mindenkinek óvnia kéne a természetet és környezetét, az újrahasznosítás pedig egy kis lépés e cél felé. Ebben segít a Szabadbolt. A GATE Zöld Klubban olyan emberekre találtam, akik támogatták az ötletet, így megalapítottuk a gödöllői Szent István Egyetem kollégiumában ezt a „boltot”, ahová a mások számára felesleges, de még jól használható tárgyakat le lehet adni, és bármit ingyen el lehet vinni.

Anett: Hová forduljon, akinek felkeltettük az érdeklődését?

Olimpia: Szeretettel várjuk az érdeklődőket a szorgalmi időszakban minden hétfőn 18:00 - 19:30-ig, de előzetes egyeztetés alapján máskor is örömmel segítünk.

További részletek a Szabadboltról és az egyesületünkről: http://zoldklub.huAktualitások

05/26: Zöld utat adunk ötletednek!
Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

Tovább

11/30: Ökokarácsony - dec. 14.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága karácsonyfa-készítő pályázatot hirdet „Ökokarácsony” címmel.

Tovább

11/25: Közösségi Energia jó példákat keresünk!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a \"Közösségi Energia\" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvassa el felhívásunk!

Tovább

További programok, események

Legújabb termékek

Tartalom feltöltés alatt