Üdvözöljük a zoldonline.hu környezetvédelmi portálon!

Kérjük adja meg e-mail címét

Kérjük, adja meg jelszavát

Elfelejtette jelszavát? Kattintson ide
bezárás

 

Mikrohullámú sütő és a rákkeltől műanyag edények

Az Eurostat adatai szerint a keletkezett hulladéknak mindössze a 8 százaléka kerül újrahasznosításra, csak 1 százalék komposztálódik, a többi pedig a már meglévő szeméttengert gyarapítja. Az újrahasznosítás hiánya nem feltétlenül emberi mulasztás eredménye: sok műanyagot a szelektív hulladékgyűjtőbe dobunk annak ellenére, hogy nem újrahasznosíthatóak.

Hét kategóriát különböztetünk meg, ezeket számokkal és általában a betűmozaikkal is jelölik a műanyag termékeken, ezek segítenek eligazodni abban, újrahasznosítható-e az adott termék - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Graczka Sylvia, a fenntarthatóságért és fogyasztói tudatosságért dolgozó Humusz Szövetség elnöke. A hét kategória mindegyikéről elmondható, hogy egészségre káros anyagok oldódnak ki belőlük hő hatására, ezért nem ajánlott hőhatásnak kitenni őket.

01 PET (polietilén-tereftalát)
· például: ásványvizes palackok
· nem tartalmaznak mérgező anyagokat
· újrahasznosíthatóak
· aromát megtartja, így ha utántöltjük az üdítős palackot vízzel, sokszor érezzük az eredeti ízt

02 HDPE (nagysűrűségű polietilén)
· például: kozmetikai termékek flakonjai
· vannak bennük káros adalékanyagok, például króm tartalmú anyag, vagy nikkel tartalmú fényvédőszer
· újrahasznosítható

03 PVC (polivinil-klorid)
· például: zsugorfólia - fólia egy joghurtitalon, padlóborítás, vagy a műanyagcsövek egy épületben
· klórtartalmú, tehát már alapból káros anyagokat tartalmaz
· égésterméke az egészségre nagyon káros, az égetés során keletkező dioxinok már egész kis mennyiségben is súlyos károkat okoznak, így például születési rendellenességeket és rákot
· nem hasznosítják újra

04 LDPE (kissűrűségű polietilén)
· például: nejlonzacskó - de nem a biológiailag lebomló, amit arról ismerni fel, hogy drágább. A közismert biológiailag lebomló használatával sem teszünk jót a környezetünknek, mert azok valójában ugyanúgy műanyagból vannak, csak különböző nehézfém katalizátoranyagok segítik a fény hatására történő bomlást, amik ugyan eltűnnek a szemünk elől, de láthatatlanul benn maradnak a talajban, azaz a szennyezés ugyanúgy megtörténik.
· vannak bennük káros adalékanyagok, például króm tartalmú anyag, vagy nikkel tartalmú fényvédőszer, mérgező antioxidánsok, rákkeltő égésgátlók
· újrahasznosítható

05 PP (polipropilén)
· például: joghurtos, margarinos dobozok
· újrahasznosítható

06 PS (polistirol)
· például: habtálca, cumisüveg
· a gyártási alapanyag már alapból mérgező: ettől még élelmiszer kerül rá

07 Egyéb műanyag
· polikarbonátok, ABS és PBT nevű műanyagok, például: műanyag háztartási eszközök, konnektorok, CD, vagy napszemüveglencse
· lakossági szinten nem megoldható a gyűjtése, így ez nem újrahasznosítható Magyarországon

pet palack, környezetszennyezés

"Ha kis háromszöget találunk a műanyagon, az elméletben azt jelenti, újrahasznosítható, de arról csak a közszolgáltatóknál kapunk információt, hogy az ország adott régiójában mit gyűjtenek ténylegesen ezek közül szelektíven. Bár akad olyan helyzet is, amikor hiába újrahasznosítható maga a palack, a rajta lévő zsugorfólia miatt az újrahasznosíthatás nem végezhető gazdaságosan, ráadásul mivel PVC, ezért még a környezetre és az egészségre is káros." - mondta el Graczka Sylvia. Emellett mindegyik műanyagra igaz, hogy lágyító anyagok vannak bennük, amik meleg hatására oldódnak, ezek pedig bejutnak a szervezetünkbe. A kérdés csak annyi, melyik anyag, mit okoz. Van olyan, ami hormonális elváltozásokat idéz elő például. Még az is előfordulhat, hogy az efféle anyagok a szervezetünkbe jutva akadályozzák akár a teherbe esést is.

De mégis hogy lehetséges az, hogy amennyiben köztudott, hogy ezek mérgező, káros anyagok, mégis nap mint nap használjuk őket, és még a kellő tájékoztatást sem kapjuk meg a biztonságos használatukra vonatkozóan? Az üzleti érdeket most nem nézve a hivatalos felmentő érv az, hogy a káros anyagok mind határérték alatt vannak jelen. Mint Graczka fogalmaz, ez azt jelenti, hogy csak egy kicsit mérgezőek.
Arról nincsenek információk, milyen együttes hatást fejt ki, ha különböző, határérték alatti káros anyag lép egymással kölcsönhatásba. Nem lehet pontosan tudni, miképpen reagálnak egymásra különböző koncentrációban a mi szervezetünkben ezek az anyagok.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy sokszor megkérdőjelezték már a veszélyességet. Például több városi legendákkal foglalkozó külföldi és hazai honlap is utánajárt a kérdésnek. Különböző kutatásokra hivatkozva így vagy elutasítják a veszély tényét, vagy pedig arra haíják fel a figyelmet, hogy nem lehet egyértelműen bizonyítani a kiolvadó műanayag káros hatását. Mindenesetre abból biztos nem lesz bajunk, ha odafigyelünk a használatukra.

Tanácsok a műanyag termékek használatához:
· Ha otthon teát töltögetnénk, töltsük üvegbe.
· Inkább ne tároljunk semmit műanyag edényekben.
· Ha a munkahelyünkre ebédet vinnénk, vigyük fém ételhordóban, vagy ma már lehet kapni üveg aljú hordozókat is.
· Ha mindenképp műanyagban szállítanánk, ne mikrózzuk abban az ételt, és csak akkor tegyük bele, ha már kihűlt.
· Ha nagyon ragaszkodunk a műanyagok használatához, lehetőség szerint polietilén tartalmú, vagy polipropilén anyagokból készült termékeket válasszunk.

Forrás: penzcentrum.huAktualitások

05/26: Zöld utat adunk ötletednek!
Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

Tovább

11/30: Ökokarácsony - dec. 14.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága karácsonyfa-készítő pályázatot hirdet „Ökokarácsony” címmel.

Tovább

11/25: Közösségi Energia jó példákat keresünk!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a \"Közösségi Energia\" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvassa el felhívásunk!

Tovább

További programok, események

Legújabb termékek

Tartalom feltöltés alatt