Üdvözöljük a zoldonline.hu környezetvédelmi portálon!

Kérjük adja meg e-mail címét

Kérjük, adja meg jelszavát

Elfelejtette jelszavát? Kattintson ide
bezárás

 

Kacsákat etet? Kenyérrel? NE TEGYE!

Az emberek szeretik etetni a madarakat, és ez nyáron, vízparton azonban családi szórakozássá lép elő. A LiveScience egy friss blogbejegyzéséből most az is kiderül, miért rossz, ha kenyérrel és hasonlókkal etetjük a madarakat.

A vízimadarak, főleg a még fejlődésben lévő fiókák esetében nagyon oda kell figyelni arra, hogy ne kenyeret, kekszet, pattogatott kukoricát és egyéb, proteinben és szénhidrátban gazdag táplálékot szórjunk ki nekik, ez ugyanis komoly betegség kialakulásához vezethet.

vadkacsa, kacsa etetése

Az angolul csak angel wingsnek, vagyis angyalszárnynak nevezett állapot a szárnyak egy olyan deformációját jelzi, ami az ilyen tápanyag miatt felboruló fejlődés miatt alakul ki, és a madárra nézve végzetes. A rosszul kialakult, nem a test mellé simuló, hanem attól elálló szárnnyal ugyanis az állat nem lesz képes repülni.

Ezért ha nem az a cél, hogy az etetéssel olyan madarakat hizlaljunk fel, akik aztán nyomorult életük végén a közeli ragadozók könnyű prédájává válnak, soha többet ne adjunk nekik olyan ételt, amit alapvetően emberi fogyasztásra találtak ki. Szakemberek szerint – hacsak nincs a közelben olyan kacsaeledel-automata, amit több, balatoni városban is felállítottak – inkább zöldségeket érdemes az állatok felé hajítani. A blogbejegyzés kötözősalátát és mángoldot említ, ennek hiányában valószínűleg a sima saláta is megteszi. A szakember szerint a félbevágott és kimagozott szőlő is jó eledel, de akkor sem lövünk nagyon mellé, ha amúgy is a madaraknak szánt magvakkal próbálkozunk. A lényeg, hogy keksszel és kenyérrel ne etessük őket.

Forrás: IndexAktualitások

05/26: Zöld utat adunk ötletednek!
Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

Tovább

11/30: Ökokarácsony - dec. 14.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága karácsonyfa-készítő pályázatot hirdet „Ökokarácsony” címmel.

Tovább

11/25: Közösségi Energia jó példákat keresünk!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a \"Közösségi Energia\" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvassa el felhívásunk!

Tovább

További programok, események

Legújabb termékek

Tartalom feltöltés alatt