Üdvözöljük a zoldonline.hu környezetvédelmi portálon!

Kérjük adja meg e-mail címét

Kérjük, adja meg jelszavát

Elfelejtette jelszavát? Kattintson ide
bezárás

 

Nincs nemzeti szuverenitás energiabiztonság nélkül: Magyarországnak szüksége van a kötelező uniós energia célokra

„Közös érdekünk, hogy minél több magyar háztartás tudja energiatakarékos beruházással tartósan csökkenteni a rezsiszámláját. Ideje megvalósítani azt a köztársasági elnöki beszédben felvázolt elgondolást is, hogy a magyar háztartások legalább negyedét lássák el energiával a hazai napelem-beruházások. Az ilyen átfogó programok sikerességéhez viszont szükséges, hogy hosszútávon megbízható, kiszámítható jogi-pénzügyi környezet legyen mind a háztartások, mind a vállalkozók számára.”– mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

A jogi garanciát adó kötelező energiás célszámok és rendelkezéseik alkalmasak arra, hogy megfelelő és kedvező jogi-pénzügyi környezetet teremtsenek. A programokhoz szükséges kezdőtőkét, megtérülő forrásokat az Unió biztosíthatná Magyarországnak. Mindehhez viszont októberben az EU tanácsüléseken megegyezésre kell jutni az energetikai célok ügyében.

Magyarországon elméletben, - például a Nemzeti Energia Stratégiában - megjelenik az energetikai szerkezetváltás, mint cél, eszközeként pedig az energiahatékonyság és a megújuló energiák használatának növelése.

A jogi garancia nélküli, önkéntes célszám bukásra van ítélve, amelyet mi sem bizonyít jobban, minthogy a korábbi önkéntes energiahatékonysági célszámot eddig jelentősen alulteljesítették a tagállamok. Szakértői becslések szerint 30%-40%-os kötelező energiahatékonysági cél esetén Magyarországon 1,5%-4,5%-kal nőne a gazdaság teljesítménye, és munkahelyek százezrei jönnének létre az építőiparban. Európai szinten pedig 40%-kal lehetne az orosz gázimporttól való függőséget csökkenteni. „Magyarország híján van a fosszilis/nukleáris energia erőforrásoknak. Ezért nemzetpolitikai feladatunk energiatermelésünket elsősorban az itthon rendelkezésre álló megújuló energiákra alapozni. Emellett kulcskérdés az energiafelhasználásunk csökkentése is. Ha nem lépünk ebben az irányban, nem lesz szabad és szuverén Magyarország a XXI. században” – tette hozzá Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A természetvédők levelet írtak az energetikával foglalkozó kormányzati szerveknek, amiben kérték a jogilag garantált energiahatékonysági és megújuló energiás uniós célok támogatását.

Forrás: MTVSZAktualitások

05/26: Zöld utat adunk ötletednek!
Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

Tovább

11/30: Ökokarácsony - dec. 14.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága karácsonyfa-készítő pályázatot hirdet „Ökokarácsony” címmel.

Tovább

11/25: Közösségi Energia jó példákat keresünk!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a \"Közösségi Energia\" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvassa el felhívásunk!

Tovább

További programok, események

Legújabb termékek

Tartalom feltöltés alatt