Üdvözöljük a zoldonline.hu környezetvédelmi portálon!

Kérjük adja meg e-mail címét

Kérjük, adja meg jelszavát

Elfelejtette jelszavát? Kattintson ide
bezárás

 

Természetvédők Európa-szerte

A "Keepers" a Föld Barátai Európa és Luka Tomac, a Zelena akcija / Föld Barátai Horvátország fotósának közös projektje történeteket elevenít meg Európa minden zugából, olyan fiatalok és idősek, nők és férfiak munkásságát, akik élőhelyek és a biológiai sokféleség védelmének és visszaállításának szentelik életüket. Az elbeszélések bemutatják miért és hogyan teszik mindezt. Harcolnak káros projektek ellen, újraélesztenek elpusztított élőhelyeket, és a természet védelmére tanítják az új generációkat.

A földrajzi távolság ellenére a Természetvédők tapasztalatai a természetet és a biológiai sokféleséget érő fenyegetések terén nagyon hasonlóak. A fenntarthatatlan fejlődés és a kitermelőipar terjeszkedése az egész kontinensen komoly problémát jelent, a természetet és a helyi közösségeket egyaránt veszélyezteti.

A természeti területeket érő károk kapcsán Magda Stoczkiewicz, a Föld Barátai Európa igazgatója így fogalmazott: "Bolygónk sebezhető csoportjainak fennmaradása veszélybe kerülhet, amint a megélhetésüket biztosító ökoszisztéma erodálódik és eltűnik. Eközben egyre világosabban látható gazdasági rendszerünk bűnrészessége a természet elpusztításában. Véges tartalékokkal rendelkező bolygónkon a végtelen növekedés könyörtelen logikája jelentős pusztítást végzett a természetben, és ezzel közösségeket és őslakosokat még bizonytalanabb helyzetbe hozott."

Mivel ezek a fenyegetések egyre veszélyesebbé válnak, az egész kontinensen keményen dolgoznak a folyamat megfordításán. A Természetvédők és munkájuk lenyűgöző vizuális megjelenítésén túl, Luka Tomac összegyűjtötte küzdelmeik történetét is.

biológiai sokféleség, természetvédők

"A biológiai sokféleség védelme közel áll a szívemhez, és most már elmondhatom, hogy elértünk néhány sikert a Hajdúságban. Ha nem óvtuk volna ezeket a területeket, senki más nem tette volna meg, és elpusztították volna őket” – mondta Molnár Antal, a Magyar Természetvédők Szövetsége tagszervezetének, a Zöld Körnek az alapítója, a Kelet Magyarország biológiai sokféleségének megőrzését célzó, hosszú távú kampányuk kapcsán. A kiállítás bemutatja a kipusztulással fenyegetett teknős populáció megmentésének történetét Cipruson, farkasok, hiúzok és vadmacskák védelmét és visszatelepítését számos európai országban, pusztító fejlesztési és kitermelési projektekkel szembeszálló helyi közösségeket Bosznia-Hercegovinában és Norvégiában, erőfeszítéseket Európa szerte, hogy a gyerekek alaposabban megértsék a természetvédelem fontosságát.

"Még nagyon sok történet van ezeken kívül is, olyan történetek, amelyek leleplezik a károk okozóit, amelyek a leginkább érintett emberekről szólnak, de olyanok is, amelyek az élvonalban állókat ünneplik, akik egész életüket társadalmaink átalakítását célzó megoldások népszerűsítésének szentelik" - mondta Luka Tomac.

A Természetvédők történetei a projekt weboldalán olvashatóak.

Különös szeretettel ajánljuk Gyulai Ivánról és Molnár Antalról szóló fejezeteket! Az ingyenes Keepers című kiállítás novemberben vasárnaponként tekinthető meg 10-16.00 óráig a brüsszeli La Tricoterie-ben, organikus piaccal, tízóraival és gyerekprogramokkal egybekötve.

Forrás: MTVSZAktualitások

05/26: Zöld utat adunk ötletednek!
Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

Tovább

11/30: Ökokarácsony - dec. 14.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága karácsonyfa-készítő pályázatot hirdet „Ökokarácsony” címmel.

Tovább

11/25: Közösségi Energia jó példákat keresünk!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a \"Közösségi Energia\" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvassa el felhívásunk!

Tovább

További programok, események

Legújabb termékek

Tartalom feltöltés alatt