Üdvözöljük a zoldonline.hu környezetvédelmi portálon!

Kérjük adja meg e-mail címét

Kérjük, adja meg jelszavát

Elfelejtette jelszavát? Kattintson ide
bezárás

 

Nagyon finom és olcsó étel konyhai maradékok újrahsznosításából

Bár nem teljesen szó szerinti a fordítás, de kb. "rotyog és serceg" lehetne a magyar neve ennek az isteni ételnek és az elnevezés arra a hangra utal, amit majd a serpenyőben készítés közben fogtok hallani. Hagyományosan a klasszikus angol vasárnapi menü köreteinek maradékából, azaz párolt zöldségek és tört/pürésített krumpli keverékéből áll össze. Viszont annyira jó cuccról van szó, hogy sokan egyáltalán nem várják meg vele a vasárnapi maradékot (megúszva ezzel annak a rizikóját is, hogy esetleg nem lesz maradék a túl jól sikerült menüből) és inkább nulláról megcsinálják. Na hát most mi is ezt fogjuk tenni:

újrahasznosított étel

Hozzávalók 4-6 személynek:

• 80 dkg krumpli

Kb. 50 dkg éppen kéznél lévő zöldség, pl:

• 10 dkg sárgarépa
• 10 dkg karfiol
• 1 kisebb karalábé
• 2 szál zöldspárga
• 10 dkg kelkáposzta
• 10 dkg spenót

meg még:

• 1 nagy csokor petrezselyem
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 kisebb lilahagyma
• 1 fél darab póréhagyma
• 3 evőkanál étolaj
• 2 dkg vaj
• Só, bors
• A krumplit megpucoljuk és nagyobb darabokra vágva sós vízben puhára főzzük. Félretesszük egy tálba.
• A zöldségeket a krumpli forró főzővizében ressre (tehát nem teljesen puhára) főzzük. Mivel a különböző fajta zöldségeknek nem azonos a főzési ideje, fontos, hogy megfelelő sorrendben dobáljuk be egymás után őket: ha az általam javasolt zöldségféléket használjátok, akkor először a karikára vágott sárgarépát és a kis rózsáira szedett karfiolt, 2 perccel később a kockára vágott karalábét, 1 perc múlva a kis darabokra vágott zöldspárgát, az utolsó 1 percben pedig a kisebb szeletekre aprított kelkáposztát, így nagyjából minden egyforma állagúra készül el.
• Miközben főnek a zöldségek, egy krumplitörővel (vagy egy villával) a főtt krumplit összetörjük a tálban.
• A kész zöldségeket leszűrjük és a krumplihoz adjuk.
• Hozzáadjuk a friss spenótleveleket és a durvára aprított petrezselymet is.
• Sóval, borssal ízesítjük és az egészet jól összeforgatjuk.
• Egy sütőbe tehető serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat, vajat és megpucolt fokhagymagerezdeket. Beleszórjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát és pórét, majd az egészet 2-3 perc alatt puhára pároljuk. Erre az alapra borítjuk rá az összeforgatott krumplis-zöldséges keveréket és egy fakanállal teljesen belelapítjuk a serpenyőben, mint egy tortillát. Közepes lángon pirítani kezdjük és 2 percenkét kis darabonként átforgatjuk, hogy az alsó pirult részek felülre kerüljenek. Minden átforgatás után újra belelapítjuk a keveréket a serpenyőbe.
• 4-5 pirítási fázis után a szépen ismét ellapogatott krumpis keveréket serpenyőstül forró sütőbe dobjuk és grill fokozaton addig pirítjuk, míg a teteje is szép pirosra sül.
• Kicsit hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk egy vágódeszkára vagy nagyobb tányérra és melegen megesszük magában vagy egy jó kis sült hús köreteként.

Forrás: streetkitchen.blog.hu



Aktualitások

05/26: Zöld utat adunk ötletednek!
Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

Tovább

11/30: Ökokarácsony - dec. 14.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága karácsonyfa-készítő pályázatot hirdet „Ökokarácsony” címmel.

Tovább

11/25: Közösségi Energia jó példákat keresünk!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a \"Közösségi Energia\" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvassa el felhívásunk!

Tovább

További programok, események

Legújabb termékek

Tartalom feltöltés alatt