Üdvözöljük a zoldonline.hu környezetvédelmi portálon!

Kérjük adja meg e-mail címét

Kérjük, adja meg jelszavát

Elfelejtette jelszavát? Kattintson ide
bezárás

 

A Shell, a GDF Suez és a Samsung nyerte a 2014-es Pinokkió-díjat!

Az október 9-én indult közönségszavazás lezárásaként a héten ünnepélyes keretek között kihírdették a Föld Barátai Franciaország, a Peoples Solidaires-ActionAid Franciaország és a CRID- kutatóközpont a legszennyezőbb vállalatokat pellengérre tűző közös versenyének győzteseit. A három kategórianyertes címét a Shell, a GDF Suez és a Samsung érdemelte ki.

Az idén rekordszámú szavazat érkezett: összesen 61.000-en fejezték ki nem tetszésüket az egyes vállalatok tevékenységeit illetően, ami mutatja az állampolgárok növekvő felháborodását a multinacionális vállalatok környezetromboló és társadalmi károkat okozó projektjeivel szemben.

A "Mindenki egyért, mindent nekem" kategória győztese, a szavazatok 43%-val a Shell lett, az egész világon működő palagáz projekjeivel - kivéve szülőföldjén, Hollandiában, ahol moratórium van életben. Míg a multinacionális vállalat a többi olajóriáshoz hasonlóan azzal büszkélkedik, hogy működését a gondosság elve alapján végzi, a valóságban a terepen, különösképpen Argentinában és Ukrajnában teljesen más a helyzet: a lakossági konzultáció hiánya, természetvédelmi és mezőgazdasági területeken fúrt kutak, szabadon hagyott mérgező kútvíz tározók és a pénzügyi átláthatóság hiánya, csak hogy néhány példát említsünk.

A "Zöldnél zöldebb” kategóriát a GDF Suez "zöld kötvényei" nyerték a szavazatok 42%-ával. Tavaly májusban a francia energia-óriás büszkén jelentette be "zöld kötvényei"-nek kibocsátását, mint az addig legnagyobb, magánvállalat által kibocsátott összeget, 2,5 milliárd eurót gyűjtve magánbefektetőktől úgynevezett zöld energia projektjeinek finanszírozására. Azonban közelebbről megtekintve a dolgot, a "zöld" kötvényekhez nem társul világos társadalmi vagy környezetvédelmi feltétel, és a vállalat nem hozta nyilvánosságra a támogatott projektek listáját. Ezt a pénzt akár romboló projektekre is fordíthatja, mint például a Jirau-beli (Brazilia) gát, melyet a vállalat említett, továbbá, azóta is komoly fosszilis üzemanyag-befektetéseket folytat.

Végül, a szavazatok 40%-ával a "Piszkos kezek, teli pénztárca" kategóriát a Samsung nyerte, a kínai gyárainak áldatlan munkakörülményei folytán: túl hosszú munkaidő, szánalmas bérek és gyermekmunka - csak néhány példa. Az állampolgárok ismételt érdeklődése és kérdezősködése, valamint egy francia feljelentés ellenére, a piacvezető gyártó csökönyösen visszautasítja e vádakat. A vállalatnak szembe kellene néznie a valósággal, és gyakorlati intézkedéseket kellene bevezetnie a kínai gyári dolgozók munkakörülményeinek javítására, és felhagynia az emberi jogok megsértésével.

Forrás: MTVSZAktualitások

05/26: Zöld utat adunk ötletednek!
Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

Tovább

11/30: Ökokarácsony - dec. 14.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága karácsonyfa-készítő pályázatot hirdet „Ökokarácsony” címmel.

Tovább

11/25: Közösségi Energia jó példákat keresünk!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a \"Közösségi Energia\" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvassa el felhívásunk!

Tovább

További programok, események

Legújabb termékek

Tartalom feltöltés alatt