Üdvözöljük a zoldonline.hu környezetvédelmi portálon!

Kérjük adja meg e-mail címét

Kérjük, adja meg jelszavát

Elfelejtette jelszavát? Kattintson ide
bezárás

 

Készülődik a szélturbina-forradalom

Ausztrália 35 000 kilométer hosszú óceánpartja nagyszerű terepet kínál a szélenergia hasznosítására, és az ország tudósai olyan megoldásokat fejlesztenek ki, amelyekkel harmadáron tudnak ezerszer hatékonyabb szélturbinákat építeni.

Most körülbelül 15 millió dollárba kerül egyetlen szélturbina megépítése, és a hatalmas szerkezetet nagy teherbírású hajókon kell a telepítés helyére szállítani. A turbinák működtetése is sokba kerül, mert a bennük lévő mechanika bonyolult, nehéz és drága.

A Wollongong Egyetem kutatócsoportja ezt a mechanikát akarja lecserélni szupravezetőkre, amivel a turbina súlyát és méretét 40 százalékkal tudnák csökkenteni. „A fogaskerékház helyére magnézium-diborid szupravezető tekercset rakunk, ami energiaveszteség nélkül állítja elő az áramot, ráadásul kétharmadával csökkenti a gyártás és üzemeltetés költségét” - mondta Shahriar Hossain, a fejlesztések irányítója.

Arról még nem nyilatkoztak, hogy a turbinában miként tudják -239 Celsius-fokon tartani a magnézium-diboridot, az ugyanis csak ezen az alacsony hőmérsékleten válik szupravezetővé. A kutatócsoport állítja, a szupravezetős turbina ára csupán 3-5 millió dollár lesz, mert jövőre jövőre jelentősen lecsökken a magnézium-diborid gyártási költsége.Aktualitások

05/26: Zöld utat adunk ötletednek!
Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

Tovább

11/30: Ökokarácsony - dec. 14.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága karácsonyfa-készítő pályázatot hirdet „Ökokarácsony” címmel.

Tovább

11/25: Közösségi Energia jó példákat keresünk!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a \"Közösségi Energia\" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvassa el felhívásunk!

Tovább

További programok, események

Legújabb termékek

Tartalom feltöltés alatt