Üdvözöljük a zoldonline.hu környezetvédelmi portálon!

Kérjük adja meg e-mail címét

Kérjük, adja meg jelszavát

Elfelejtette jelszavát? Kattintson ide
bezárás

 

Ha így megy tovább, nemsokára nagy baj lehet Európában a szmoggal

Az Institute for Applied Systems Analysis tudósai egész konkrétan azt jósolják, hogy 2030-ra számos európai város a WHO és az EU által előírt határérték feletti légszennyezéssel fog küzdeni. (A piros a legrosszabb, a sárga eggyel jobb, a zöld a legmegnyugtatóbb szmogszempontból.)

„A mostani szabályozás nem elég. A szennyezőanyagok kibocsátásának további korlátozására van szükség” – nyilatkozta Gregor Kiesewetter kutatásvezető a kutatás oldalán. A kutatók kiemelik, hogy a szmog fontos tényező a tüdő és a szív megbetegedéseinek kialakulásában.

Krakkó, Varsó és Szófia hozza ki az ellenőrzőjét

Érdekes módon a jóslat szerint nem a legnagyobb városokat fenyegeti feltétlenül a legnagyobb szennyezettség: London a jelenlegi szmogszint ellenére jócskán visszavehet a kibocsátásból – többek közt a részecskeszűrő általános bevezetése segítségével (ez a dízelmotorok kipufogógázából szűri ki például a kormot).

Középkelet-Európában Krakkó, Varsó és Szófia különösen veszélyeztetett (főleg, ha ész nélkül égetik tovább a szenet és a fát), nyugaton és északon pedig jól teszi, ha már előre magába néz Stockholm, az északnyugat-spanyol Gijón, Stuttgart, Párizs, Milánó és Torino. Budapest nem szerepel a legveszélyeztetettebb városok közt.

A légszennyezettség óvatos becslések szerint 100 ezer, mások szerint akár 400 ezer európai polgár halálát okozza évente. Az osztrák kutatók szerint a legtöbb halálesetet egyszerűen meg lehetne előzni: ha a legkorszerűbb technológiákat használná mindenki, 2030-ra az EU által előírt határérték alá lehetne szorítani a mérési helyek 99 százalékát.

Forrás: IndexAktualitások

05/26: Zöld utat adunk ötletednek!
Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

Tovább

11/30: Ökokarácsony - dec. 14.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága karácsonyfa-készítő pályázatot hirdet „Ökokarácsony” címmel.

Tovább

11/25: Közösségi Energia jó példákat keresünk!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a \"Közösségi Energia\" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvassa el felhívásunk!

Tovább

További programok, események

Legújabb termékek

Tartalom feltöltés alatt