Üdvözöljük a zoldonline.hu környezetvédelmi portálon!

Kérjük adja meg e-mail címét

Kérjük, adja meg jelszavát

Elfelejtette jelszavát? Kattintson ide
bezárás

 

Felhős időben is működő napelemeket fejlesztettek

A napelemek egyre olcsóbbakká és hatékonyabbá válnak. A kormányok mind több helyen ismerik fel a napenergia hasznosításában rejlő lehetőségeket. Remélhetőleg előbb-utóbb a magyar kormány is belátja, nagyobb figyelmet és támogatást kell fordítania e tiszta energia hasznosításának az elterjesztésére.

Eddig azonban volt egy jelentős probléma: a napelemek csak akkor működnek igazán jól, ha közvetlen, erős napsugárzás éri őket. Ennek kiküszöbölésére a kutatók úgynevezett fekete szilíciumos napelemek létrehozásán fáradoznak, amelyek több fényt nyelnek el és még felhős napokon is használhatók. Ezek azonban nem voltak elég hatékonyak ahhoz, hogy beszálljanak a versenybe – egészen mostanáig.

Megnövelt hatékonyság

Egy európai kutatókból álló csoport a Nature Nanotechnology legújabb számában jelentette be, hogy sikerült olyan fekete szilíciumos napelemet létrehozniuk, amely a napfény energiájának 22,1 százalékát képes elektromossággá alakítani. Ez majdnem 4 százalékos növekedés a korábbi rekordhoz képest.

Noha ez még mindig messze van a hagyományos szilíciumos napelemek rekordját tartó 40 százalékos hatékonyságától, azt jelzi, hogy a fekete szilíciumos napelemek most már valódi versenytársak, amelyek hozzájárulhatnak a napenergia költségeinek jövőbeni csökkentéséhez.

Még látványosabb adat, hogy a csoport összehasonlította az új fekete szilíciumos napelemet a hasonló hatékonyságú hagyományos napelemekkel, és kimutatta, hogy az új konstrukció 3 százalékkal növeli a napi energiatermelést. Ez annak köszönhető, hogy akkor is képes fényt felhasználni, amikor a nap alacsonyan jár az égbolton.

Az elektronok leragadásának megakadályozása

A fekete szilíciumos napelemek felületét parányi, nanoméretű bordákkal borítják, amelyek lehetővé teszik, hogy a lehető legtöbb látható és infravörös fényt nyeljék el. Miután a fény elnyelődött, egy kvantumreakció játszódik le, amelynek eredményeképpen elektronok jönnek létre.

A nanobordák miatt azonban az elektronok hajlamosak egyesülni a fekete szilícium fotovoltaikus felületével ahelyett, hogy elektromos áramként haladnának át az elemen. Ez a probléma szabja meg a napelemek hatékonyságának korlátait.

A probléma megoldásához a finn Aalto Egyetem kutatói a spanyol Universitat Politècnica de Catalunya munkatársaival együttműködve egy vékony filmmel egészítették ki a nanoszerkezetüket, valamint egy vastag réteggel borították a napelemek hátoldalát, ezzel elősegítették az elektronok továbbhaladását.

A legnagyobb kísérleti napelem területe egyelőre 9 négyzetcentiméter, de ez már jó kiindulási alap a nagyobb, gyakorlatban is használható, iparilag gyártható táblákhoz.

Forrás: OrigoAktualitások

05/26: Zöld utat adunk ötletednek!
Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

Tovább

11/30: Ökokarácsony - dec. 14.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága karácsonyfa-készítő pályázatot hirdet „Ökokarácsony” címmel.

Tovább

11/25: Közösségi Energia jó példákat keresünk!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a \"Közösségi Energia\" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvassa el felhívásunk!

Tovább

További programok, események

Legújabb termékek

Tartalom feltöltés alatt